*OPLEIDING
Van jongs af aan stond Kunst met een grote K geschreven.  Als vierde generatie kunsthandelaar (Van Aalst bestaat al sinds 1859!) kreeg ik de liefde voor kunst met de paplepel ingegeven.
Mijn eigen carrière startte, na mijn studie in Tilburg, in het bedrijf van mijn vader, waarbij ik de kans kreeg om in alle grote nationale en internationale kunstcentra kennis te vergaren. Het was dan ook geen verrassing dat ik in 1977 een eigen bedrijf startte. Eerst als algemeen antiquair en later, mede door de grote expansie, specialiseerde ik me in het Nederlandse zeventiende eeuwse interieur.
Door deze opgebouwde kennis heb ik gezeten en zit ik in diverse keuringscommissies, zoals van de Tefaf in Maastricht, pAn-Amsterdam , Art Breda, e.a.
In 2009 is VanAalst-ArtConsultancy opgericht: een jong dynamisch bedrijf dat gecombineerd met jarenlange expertise zich volledig richt op taxaties, verhuur, opslag e.a..

*PUBLICATIES
Om mijn kennis niet verloren te laten gaan heb ik diverse stukken geschreven voor zowel musea- als in vak tijdschriften.
Mijnt magnum opus is een standaardwerk over
Noord-Nederlandse meubelen van Renaissance tot vroege Barok (1550-1670).

Noord-Nederlandse meubelen van Renaissance tot vroege Barok

ISBN:9789061943501

Het is een “bijbel van de zeventiende eeuw”, zoals het boek in recensies wordt genoemd.
Het geeft een compleet overzicht van alle meubelen in de provincies van de Nederlanden en wel van de Renaissance tot de vroege Barok; de tijd dat de productie van meubelen zeer gevarieerd was. Samen met een beschrijving van de sociaal-economische relaties en structuren van het dagelijkse leven in het Nederland van de zeventiende eeuw, geeft het informatie betreffende het vakmanschap om deze meubelen te vervaardigen, de diverse houtsoorten en de verschillende technieken en stijlen die werden toegepast. De tekst is zeer rijk geïllustreerd met uitsluitend kleuren foto’s van meubelen die voor het merendeel uit particuliere collecties komen en die nooit eerder gepubliceerd zijn geweest.
Een compleet, uniek en zeer uitgebreid standaardwerk over het Nederlandse meubel van Renaissance tot Barok!

*MUSEA
Door de jaren heen heb ik niet alleen mogen meewerken aan het tot stand komen van grote kunstcollecties van particulieren, maar ook van die van diverse musea, zoals het Victoria&Albert Museum in Londen, het North Carolina Museum of Art in Raleigh, het Museum of Fine Arts in Boston. Natuurlijk hebben we ook mogen bijdragen aan de collecties van Nederlandse musea, zoals het Rembrandthuis in Amsterdam en het Mauritshuis in den Haag.

*FILM
Het was zeer inspirerend om aan een aantal films waarbij het zeventiende eeuwse interieur een belangrijke rol speelde rekwisieten te leveren zoals voor de films Girl with a Pearl Earring, voor de 4-delige serie Rembrandt en ik,  over Het Leven van Rembrandt van Rijn,  voor Nova Zembla (de eerste Nederlandstalige 3-D film),  voor Michiel de Ruyter, e a.

*ADVISEUR
Ik was nauw betrokken bij de restauratie en herinrichting van het beroemde Amsterdamse Huis met de Hoofden in Amsterdam. Hier werd in 2017 door Dan Brown “De Embassy of the Free Mind” geopend, hetgeen een ontmoetingsplaats is voor wijsheid uit de hele wereld.

*CATALOGISEREN
Aan een serie tentoonstellingen in Nederland en in de Verenigde Staten over Nederlandse schilderijen en meubelen uit de Gouden eeuw mocht ik ook een bijdrage leveren.
Zo heb ik een gedeelte mogen schrijven van de catalogus  Golden: Dutch and Flemish Masterworks from the Rose-Marie and Eijk van Otterloo Collection.
Hierin worden zowel de schilderijen als de meubelen en kunstvoorwerpen uit de Gouden Eeuw uitgebreid besproken.

zeventiende eeuw(isbn nr.:9780300169737)

In Nederland liep de expositie onder de naam Made in Holland.
Het Mauritshuis in ‘s-Gravenhage organiseerde onder deze naam tentoonstelling van een voor het publiek onbekende collectie schilderijen uit een Amerikaanse particuliere verzameling.
Deze tentoonstelling bevatte ongeveer veertig topstukken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Er zaten werken bij van Rembrandt, Frans Hals, Paulus Potter, Jan Steen en Hendrick Avercamp. De tentoonstelling was aansluitend te zien in het Peabody Essex Museum in Salem, Massachusetts (USA). Dit oudste museum van de Verenigde Staten organiseerde deze tentoonstelling zelfs gecombineerd met een prachtige verzameling zeventiende eeuwse Nederlandse meubelen en kunstvoorwerpen.
Beide collecties zijn van een privé verzamelaar en bestaan louter en alleen uit topstukken. Aansluitend ging deze tentoonstelling nog naar het Museum of Fine Arts in Houston en naar het Fine Arts Museums in San Francisco.